Home » Wat is Autisme

Wat is Autisme

Met Autisme wordt je geboren, je hersenen werken anders als iemand zonder Autisme. De informatie die je binnenkrijgt door horen, zien, ruiken, proeven, voelen wordt anders verwerkt door je hersenen. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met communicatie en taal waardoor je iemand niet goed begrijpt of een ander jou niet begrijpt. Je kunt daardoor misschien moeilijker contact leggen en/of onderhouden. Ook kun je misschien minder goed tegen drukte of veel prikkels dat komt omdat je hersenen dit trager kunnen verwerken.
Heel kort uitgelegd is Autisme dus eigenlijk: een andere manier van informatie verwerken……..

Ongeveer 1 % van de bevolking heeft Autisme, dat is 1 persoon op de 100 mensen, je bent dus niet de enige!

Ook zijn de meeste mensen met Autisme niet zoals in de film Rainman. Maar al te vaak denken buitenstaanders dat iemand met Autisme wel daarop moet lijken maar dat is niet zo. Heel vaak zie je niets aan iemand, maar kun je het wel merken in de omgang.

Er zijn verschillende vormen van autisme zoals Syndroom van Asperger, Klassiek Autisme, Pdd-Nos, MCDD. Die worden tegenwoordig in de DSM V allemaal Autismespectrumstoornis genoemd, hoewel er grote verschillen kunnen zijn in de verschillende vormen en ook niet een persoon met Autisme is hetzelfde. Verder komen er bij Autisme soms andere aandoeningen voor (dat noemen we comorbiditeit) zoals bijvoorbeeld: Depressie, ADHD, of bijvoorbeeld Angststoornissen.

Een aantal kenmerken van Autisme kunnen bijvoorbeeld zijn:

* Je hebt moeite met taal en communiceren
* Je begrijpt niet goed wat er in anderen omgaat
* Je kunt slecht tegen veranderingen
* Je praat vaak en veel over dezelfde dingen
* Je hebt moeite om met anderen om te gaan
* Je beweegt onhandig
* Je kan het moeilijk vinden een gesprek aan te gaan
* Je houd niet van aanrakingen
* Je kunt moeilijk tegen drukte, geluid en veel prikkels

Dit zijn zomaar wat dingen die je zou kunnen herkennen bij jezelf, je kind of iemand anders die je goed kent. Maar wist je dat mensen met Autisme vaak heel creatief zijn of 1 ding heel erg goed kunnen ten opzichte van mensen zonder Autisme. Het is ook mijn doel om deze gaven te ontdekken en positief in te zetten bij mensen met Autisme!
Want hoewel het in de DSM V een “stoornis” genoemd wordt zijn er veel mensen met Autisme die met de juiste ondersteuning uitstekend kunnen functioneren. Als zij de juiste handvaten krijgen en mensen zich willen zich verdiepen in deze persoon kan dat tot een prima samenleven/werken leiden.
Ook kun je je verwonderen hoe bijzonder en creatief mensen of kinderen met Autisme kunnen zijn als je daarvoor openstaat.

Mijn dochter met Autisme is bijvoorbeeld het afgelopen jaar heel intensief bezig geweest om zichzelf digitaal tekenen aan te leren, hier en daar op de deze website vindt je voorbeelden van wat zij maakt.

Paard website